Smiltsērkšķis jau gadsimtiem ilgi ir uzskatāms par vērtīgu ogu ne tikai Latvijā, bet arī citur pasaulē. Ar vien biežāk to izmanto gan sava uztura papildināšanai, gan medicīnā un skaistumkopšanā.
Tās izmantoja jau senajās Ķīnas un citu austrumu zemju civilizācijas kā dziedniecisku elementu to laiku medicīnā. 21.gadsimtā var pavisam viegli aizmirst par to, ka mums apkārt ir atrodami dažādi vērtīgi augi, kuri, iespējams, pat aug netālu no mājām. Smiltsērkšķis noteikti ir viena no tām dabas veltēm, par kuru varētu teikt, ka ir atgriezusies no aizmirstības. Tās var lasīt paši vai izvēlēties iegādāties – iespēju tikt pie smiltsērkšķiem, nudien netrūkst. Arī interneta sniegtās priekšrocības palīdz smiltsērkšķus pirkt un pārdot savā starpā. Internetā smiltsērkšķu eļļa cena ir viena no zemākajām.
SMILTSĒRKŠĶU LIETOJUMS KULINĀRIJĀ.
Jau senajos laikos smiltsērkšķu ogām bija plašs pielietojums – medicīna, skaistumkopšana, pārtika. Ja runa ir par izmantošanu uzturā, to pielietojumu atradīsiet gan desertu, gan pamatēdienu gatavošanā. Ogas ir skābas, tādēļ būs lieliskas desertos, piemēram kā pankūku pildījums, kaltēšanai vai pat tējām. Smiltsērkšķi būs kā lieliska piedeva arī dažādos smūtijos, kas pēdējā laikā ir kļuvuši ļoti populāri. Jebkura saimniece noteikti saņems komplimentus, ja galdā cels smiltsērkšķu pīrāgu. Skābās ogas, arī dzērvenes un brūklenes, ir lieliska pamatēdienu sastāvdaļa. No skābajām ogām gatavotas mērces un čatniji piedos bagātīgu garšu jebkuram gaļas ēdienam. No smiltsērkšķiem ir iespējams gatavot etiķi, ko izmantot ikdienā ēdienu garšas uzlabošanā vai arī sasmalcinātās ogās marinēt gaļu un zivis. Šīs ogas noteikti uzlabos garšu un papildinās tās buķeti arī jebkurā veģetāriešu un vegānu maltītē. Ziemas mēnešos ir iespējams našķoties ar iepriekš sagatavotiem ievārījumiem un konservējumiem, kā arī smiltsērkšķu eļļu pašu izmantot kā vienu no konservantiem.
CIK LIELA IR SMILTSĒRKŠĶU OGU PRODUKTU CENA?
Populārākie produkti, ko visbiežāk iegādājas gatavotus no smiltsērkšķiem, ir sula un eļļa. Gan sula, gan eļļa var kalpot gan kā pamats, gan kā piedeva dažādu ēdienu gatavošanā, vai arī skaistumkopšanas līdzekļu gatavošanā un uztura bagātināšanai. Sulu un eļļu koncentrātus nepieciešams lietot pavisam nedaudz, līdz ar to tas būs lielisks ieguldījums ne tikai gardu ēdienu gatavošanai, bet arī imunitātes uzlabošanā. Ir iespējams iegādāties arī ogas un jau saldētus smiltsērkšķu sulas kubiņus. Puslitra pudele ar sulu visbiežāk maksā vidēji 3 eiro un 50 centi, taču saldētie kubiņi 5 eiro. Eļļa maksā nedaudz vairāk – 8 eiro par 250 ml pudeli, taču, tā kā tā nav izmantojama cepšanā, bet kā piedeva, cena nav tik augsta kā liekas sāotnēji. Iegādājoties smiltsērkšķu izstrādājumus vairumā, cena būs zemāka.