Smiltsērkšķis ir viena no dabas bagātībām ne tikai Latvijā, bet arī citur pasaulē. Ar vien biežāk to izmanto gan sava uztura papildināšanai, gan medicīnā un skaistumkopšanā. Varētu šķist, ka šī oga ir kļuvusi par modes kliedzienu, jo cilvēkam tā ir pazīstama jau no senajām civilizācijām.
Dzīvojot tehnoloģiju un nebeidzamu iespēju laikmetā, mēdzam aizmirst par to, ka daba mums jau ir devusi visu nepieciešamo, tikai nepieciešams to likt lietā. Smiltsērkšķu popularizēšana pēdējos gados ir ļāvuši šai odziņai atgriezties no aizmirstības. Tās var lasīt paši vai izvēlēties iegādāties – iespēju tikt pie smiltsērkšķiem, nudien netrūkst. Arī interneta sniegtās priekšrocības palīdz smiltsērkšķus pirkt un pārdot savā starpā.
OGU UN EĻĻU LIETOŠANA ĒDIENU GATAVOŠANĀ.
Jau no seniem laikiem šīs ogas un to izstrādājumus izmanto gan medicīnā, gan uzturā un skaistumkopšanā. Smiltsērkšķa ogas var izmantot ne tikai dažādos desertos, bet arī pamatēdienu gatavošanā. Ogas ir skābas, tādēļ būs lieliskas desertos, piemēram kā pankūku pildījums, kaltēšanai vai pat tējām. Arī par modes lietu kļuvušajos smūtijos smiltsērkšķu izmantošana bagātinās uzņemto vitamīnu klāstu. Jebkura saimniece noteikti saņems komplimentus, ja galdā cels smiltsērkšķu pīrāgu. Skābās ogas, arī dzērvenes un brūklenes, ir lieliska pamatēdienu sastāvdaļa. Gaļas ēdieni iegūs patīkamu garšas buķeti, ja tiks pasniegti kopā ar smiltsērkšķu mērcēm un čatnijiem. Smiltsērkšķu etiķis ir lielisks gaļas un zivju iemarinēšanai pirms gatavošanas. Šīs ogas noteikti uzlabos garšu un papildinās tās buķeti arī jebkurā veģetāriešu un vegānu maltītē. Ziemas mēnešos ir iespējams našķoties ar iepriekš sagatavotiem ievārījumiem un konservējumiem, kā arī smiltsērkšķu eļļu pašu izmantot kā vienu no konservantiem.
CIK DAUDZ MAKSĀ SMILTSĒRKŠĶU SULA UN EĻĻA?
Populārākie produkti, ko visbiežāk iegādājas gatavotus no smiltsērkšķiem, ir sula un eļļa. Gan sula, gan eļļa var kalpot gan kā pamats, gan kā piedeva dažādu ēdienu gatavošanā, vai arī skaistumkopšanas līdzekļu gatavošanā un uztura bagātināšanai. Sulu un eļļu koncentrātus nepieciešams lietot pavisam nedaudz, līdz ar to tas būs lielisks ieguldījums ne tikai gardu ēdienu gatavošanai, bet arī imunitātes uzlabošanā. Ir iespējams iegādāties arī ogas un jau saldētus smiltsērkšķu sulas kubiņus. Cenas ir sākot no 3,50 eur par puslitra pudelīti ar sulu vai nepilniem pieciem eiro par saldētiem kubiņiem. Smiltsērkšķu eļļa maksā nedaudz vairāk – vidēji 8 eiro par 250 mililitru iepakojumu. Iegādājoties smiltsērkšķu izstrādājumus vairumā, cena būs zemāka.