Viss par un arī ap brīnumainiem zelta kokiem smiltsērkšķiem – pareizā lietošana un vienlaicīgi ietekme uz veselību

 

Paši Himalaju augstienes parasti tiek dēvēti par smiltsērkšķu dzimteni. Vietējie iedzīvotāji šos kokus sauc tieši par “svētajiem augļiem”. Ķīnā tas labums, ko var sniegt smiltsērkšķu ogas, ir zināms veselus 12 gadsimtus. Saskaņā ar mongoliešu ticējumu, Čingishans un vēl tā armija pirms jebkuras uzvaras cīņas lietoja tieši smiltsērkšķi. Smiltsērkšķu ogas un to unikalitāte ir skaidra arī tagad.

Spilgti oranžajās ogās pētnieki jau ir atraduši pārsteidzošu Omega vielu klātbūtni: Omega trīs, seši, deviņi un retās Omega septiņi skābes, un arī tās jau ir pilnas ar minerālvielām un vitamīniem. Tāpēc daudzās valstīs gadsimtiem ilgi smiltsērkšķi tiek izmantoti, priekš tam, lai stiprinātu imunitāti, samazinātu holesterīnu, aizkavēt novecošanos kā arī dziedētu dažādas ādas kaites.

Ķīmiskais sastāvs un arī produkta iezīmes

Smiltsērkšķu ogas tiek iedalītas piemēram, kā multivitamīni. Šeit ogas satur sevī dažādus provitamīnus A( līdz pat 10,9 mg%) un arī tādus vitamīnus, kā B1, B2, B3, B6, C, E, K uc. Ogas satur pat no 3 līdz 6% cukura (fruktoze va glikoze), organiskās skābes (līdz 2,5%) – ābolu un vīnskābi uc., Dzeltenās krāsvielas kvercetīnu, miecvielas, eļļu, kura mīkstumā jau ir 9%, bet seklās pat veseli divpadsmit procenti.
Lapās un mizā tika atrasts alkaloīds hipofēns (līdz 0,4%), askorbīnskābe un pat līdz desmit atšķirīgiem tanīniem, bet mizā – līdz 3% atšķirīga sastāva taukainas eļļas.
Smiltsērkšķu ogas uzkrāj tauku eļļu, kas sastāv no triacilglicerīniem ar piesātinātām un nepiesātinātām taukskābēm, starp pēdējām dominē mono nepiesātinātās skābes; organiskās skābes, pektīns, flavonoīdi, nikotīna skābe kā arī folija skābe, makro un mikro elementi (bors, dzelzs, cinks, varš, mangāns, kālijs, kalcijs), cukuri un citi augu antibiotiku varianti.
Smiltsērkšķu eļļa no mīkstuma jau ir spilgti oranžīgā krāsā, no sēklām – dzeltens, turklāt tā ķīmiskais sastāvs nedaudz atšķiras. Eļļa no ogām satur līdz pat 0,350% karotīna un vēl karotinoīdus, tiamīnu, diezgan milzīgu skaitu (0,165%) tokoferola un vēl ievērojamu daudzuma vitamīna F, kas tad regulē ādas vielu apmaiņu.

Priekš kam visi lieto smiltsērkšķi jeb zelta koku un šī auga produkciju?

Interesants fakts, ka tieši smiltsērkšķu ogas var teikt, ka netiek lietotas svaigas. Taču, apstrādātas, kā smiltsērkšķu ievārījums, sula, marmelādes veidā, parasti tiek lietots daudz, turklāt cena tam nav diezgan liela. Tiek izlaista diezgan lietderīga smiltsērkšķu tēja, kur pamatā ir paši smiltsērkšķi kopā ar tā novārījumiem.
Smiltsērkšķi ir vēl noderīgi gripas un saaukstēšanās laikā, jo uzlabo imūnsistēmu, sirds slimības, čūlu un gastrītu ārstēšanu, ginekoloģiskas slimības. Smiltsērkšķi noder, lai savestu kārtībā gremošanu, vielmaiņu, izvadītu toksīnus, uzlabotu atmiņu un stiprinātu nervu sistēmu. Priekš sievietēm pašas smiltsērkšķu ogas būtu īpaši lietderīgas, tā kā tieši tās sniedz iespēju saglabāt ādas jaunību, normalizēt hormonus un vēl palīdzēt saglabāt reproduktīvās sistēmas veselību. Regulāra lietošana ļauj novērst dzemdes iekaisuma.
Smiltsērkšķi labvēlīgi ietekmē vīriešu organismu. Tās pasargā organismu tiešām no priekšlaicīgas novecošanās, novērš ar vecumu saistītu izmaiņu parādīšanos prostatas dziedzeros.
Bez tam online jau ir receptes, kādā veidā iespējama smiltsērkšķu sulas pagatavošana mājas apstākļos un daudzas citas, vai Jūs varat iegādāties arī gatavo produkciju.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *